Автор: Диян Божидаров, segabg.com Следвайте Гласове в ТелеграмПри осезаемо електорално разместване на евроизборите,

...
Автор: Диян Божидаров, segabg.com Следвайте Гласове в ТелеграмПри осезаемо електорално разместване на евроизборите,
Коментари Харесай

Димитър Ганев: ГЕРБ танцува по ръба, а ПП-ДБ играе хазарт - подкрепата за тях намаля

Автор: Диян Божидаров, segabg.com Следвайте " Гласове " в Телеграм

При осезаемо електорално разбъркване на евроизборите, да вземем за пример ГЕРБ да задържи поддръжката от април 2023 година, а на ПП-ДБ да спадне, може да настъпи разбъркване вътре в обединението, нов баланс посред им. Но това никога не значи рухване на самата власт. Нито една от ръководещите обединения няма интерес от предварителни избори. Нито една от тях няма да завоюва по-висок резултат. Нито една няма вид за различно партньорство. Трето, както загатнах, ами в случай че на новите избори се яви нов индивид? Сметката ще излезе без кръчмар. Това споделя политологът от " Тренд " Димитър Ганев в изявление за Диян Божидаров и " Сега ".

Според него без подозрение ГЕРБ са в по-силната позиция. За 9 месеца те реализираха главната си цел – излязоха от политическата изолираност, затвориха разделянето „ статукво-промяна “, станаха законен сътрудник. Борисов може да си разреши по-съществен напън върху ПП-ДБ, да върви по ръба на скалата  - даже и да скочи в изборите. Предложението за съдружно съглашение е разумна стъпка. Негативите на партньорството с  ПП-ДБ към този момент са употребявани - по-добре е да има ясно написан механизъм за взимане на решение и стратегия за ръководство. На финала евентуално ще се реализира консенсус, само че надали някой има концепция по какъв начин ще наподобява той.

- Г-н Ганев, привикна ли българинът да живее в интервал на наложителност на така наречен сглобки?

- Въпреки че пропорционалната система не допуска постоянно безспорни болшинства, много произвеждахме такива през годините. Двуполюсният модел сменяше превъзходството на Българска социалистическа партия и Съюз на демократичните сили, след това настана така наречен месиански интервал, олицетворен от Симеон Сакскобургготски и Бойко Борисов. В по-ново време отново имахме претенденти за месии - Слави Трифонов и Кирил Петков, без в такива мащаби да акумулират очаквания. Сега пристигна времето на обединенията - в резултат на изборите. Аз персонално смятам, че като цяло вървим в вярната посока - израстване към груповото начало. Но може пък да се окаже, че това са само индикации. Защото не съм сигурен, че съдружният модел се харесва прекомерно доста на хората. Съюзите в предишното не бяха известни. Сегашната сглобка потегли без никакъв възторг като поддръжка. Сега тя е към 20% - колкото в сложните интервали на тройната коалиция, на кабинета на Орешарски, държавното управление на Костов, даже на Виденов. Ако продължат по този начин нещата, или имаме и последващо такова държавно управление, не изключвам обществото още веднъж да изиска месиански модел. Да конфигурира следващия избавител - не в мащаб като при Сакскокбурготтски и Борисов, само че по-голям, в сравнение с при Трифонов и Петков.

- Считат ли към момента симпатизантите на ПП-ДБ, че жертвите в съюза с ГЕРБ си костват?

- Над 90% от електората на ПП-ДБ поддържа държавното управление. Но самият електорат понижа с към 1/3 от вота през април 2023 година - харесването са затваря в твърдите последователи. Намаляват и общо хората, които споделят, че ще гласоподават на идващите избори -  от към 2.7 млн. на под 2.5 млн. Тоест сегашната поддръжка за ПП-ДБ в безспорни стойности е още по-малка. Отливът пристигна незабавно след сформиране на държавното управление - отчаяние от съдействието с ГЕРБ. Оттогава няма спад, в идващите месеци не чакам огромна динамичност. Електоралната картина може да се промени значително не поради настоящите кавги, а при поява нов политически индивид.

- По-лесно ли щеше да бъде на ПП-ДБ през днешния ден, в случай че преди изборите бяха признали: " Може и с ГЕРБ "?

- Не. Нямаше да осъществят електоралния си капацитет. Немалка част от техните гласоподаватели бяха стимулирани от анти-ГЕРБ реториката.

- Малко като благородна неистина от позиция на ПП-ДБ...

- Бих го нарекъл тактически ход.

- И какво излиза - че в политиката непрестанно се лъже, трикове (по Лукарски). В името на израстването си гласоподавателят май най-сетне следва да го проумее...

- Да, само че дано уточним – това не е български феномен. В редица европейски страни сме очевидци на причудливи съдружни взаимоотношения. И това е обикновено – искаш да спечелиш оптимално на избори, знаеш какво би трябвало да направиш, правиш го. След изборите ще го мислим. Но нищо не остава прикрито за гласоподавателя, цената рано или късно се заплаща.

- Каква е дълготрайната игра на Делян Пеевски?

- Не бих персонализирал. Дългосрочната игра на Движение за права и свободи е излизане от изолацията, прелегитимация, да бъдат вероятен законен сътрудник на другите политически сили отсега нататък. Движението е в изолираност дълъг интервал - никой след 2009 година не искаше да влезе в публични връзки с тях (с изключение при кабинета на Орешарски ). Взаимоотношенията им със сглобката са част от това.

- А различен инструмент, с изключение на и евроатлантизма, евентуално е непрекъснатото говорене на Пеевски за всичко - скок от задкулисието в предкулисието един тип?

- Да. Освен това с държанието на Пеевски Движение за права и свободи показва чужд до момента жанр - много нападателен. Очевидно се цели нещата да наподобяват по нов метод.

- Преди малко споменахте, че единствено нова групировка може да размести значително електоралните пластове. Президентска?

- Нямам поради съответно нея. Казвам, че има съществено поле за углавен избор. Вакуум  в политиката в никакъв случай не остава. Дали ще е президентът,  друг... ще забележим. Самият Радев като че ли е на полусъединител.

- А може ли " Възраждане " да запълни вакуума?

- Тя би могла да качи проценти заради характера на идните европейски избори. Цената им не е толкоз висока, те не дефинират властта в страната.

На евроизборите така наречен антистистемни партии печелят повече, в сравнение с национални. На тях гласоподавателят дава сигнал - не съм склонен с провежданите политики, гласоподавам за антисистемна партия. Навремето във Англия политическата мощ на Фараж бе първа на евроизборите, а на парламентарните резултатът нямаше нищо общо. При вътрешни избори към този момент отговорността е по-голяма, хората са по-малко склонни да гласоподават за антисистемни партии. Като цяло капацитетът на " Възраждане " е стеснен, тъй като българите не търсят антистемна радикална партия. Последният избор на такава партия на власт е бил през 1919 година с Александър Стамболийски. 

- Могат ли евроизборите да повлияят значително на вътрешния пейзаж, имам поради на ръководството? 

- При осезаемо електорално разбъркване, да вземем за пример ГЕРБ да задържи поддръжката от април 2023 година, а на ПП-ДБ да спадне, може да настъпи разбъркване вътре в обединението, нов баланс посред им. Но това никога не значи рухване на самата власт. Нито една от ръководещите обединения няма интерес от предварителни избори. Нито една от тях няма да завоюва по-висок резултат. Нито една няма вид за различно партньорство. Трето, както загатнах, ами в случай че на новите избори се яви нов индивид? Сметката ще излезе без кръчмар.

- Тоест съгласно вас няма да има предварителни избори, въпреки за такива да се приказва още с евровота?

- Между „ Никой няма интерес от избори “ и „ Няма да има избори “ съществува разлика – първото е разумен мотив, а политиката не постоянно е рационална. Просто споделям кое е рационалното и разумно.

- Какво следим сега с тоя меморандум, препоръчан от ПП-ДБ на ГЕРБ?

- Опит за договаряния преди ротацията. Бих нарекъл меморандума документ с неочакван темперамент - наличието му е оптималното, което ПП-ДБ може да изиска - за да получи част от него. Но се получава огромно напрежение, което не се управлява. Изричат се тежки думи.  Меморандумът в последна сметка е хазартен ход. Защото в случай че сте стигне до избори, ГЕРБ евентуално ще резервира актива си от април 2023 година Движение за права и свободи - също. При ПП-ДБ ще има отлив. Ще би трябвало още веднъж трите, или най-малко ПП-ДБ и ГЕРБ, да седнат на договаряния. Но тежестта на ПП-ДБ ще е несравнимо по-малка. А ГЕРБ са в правото да недоволстват. ПП-ДБ оферират да се дели властта 50 на 50 от настоящия миг нататък като база. Но сегашният миг е 90% надзор на ПП-ДБ върху изпълнителната власт. Какво остава да се дели? ГЕРБ отвръщат - добре, дано 50 на 50, само че не от този миг нататък, а по принцип.

- С настояването за дълготрайно съглашение и ГЕРБ ли прави същото - желае максимума, с цел да получи нещо по средата?

- Предложението е нов стадий от договарянията. Без подозрение ГЕРБ са в по-силната позиция. За 9 месеца те реализираха главната си цел – излязоха от политическата изолираност, затвориха разделянето „ статукво-промяна “, станаха законен сътрудник. Борисов може да си разреши по-съществен напън върху ПП-ДБ, да върви по ръба на скалата  - даже и да скочи в изборите. Предложението за съдружно съглашение е разумна стъпка. Негативите на партньорството с  ПП-ДБ към този момент са употребявани - по-добре е да има ясно написан механизъм за взимане на решение и стратегия за ръководство. На финала евентуално ще се реализира консенсус, само че надали някой има концепция по какъв начин ще наподобява той.

- Напреженията се дължат може би на неналичието на съдружно съглашение през цялото време?

- За мен е неточност неналичието му. Не го подписаха, тъй като ПП-ДБ си мислеха, че няма да наподобяват нещата като коалиция, а че ГЕРБ просто поддържа едно евроатлантическо ръководство. С пиар подходи опитваха да се дистанцират от действителните съдружни взаимоотношения. Но поради неналичието на регламентиран развой на взимане на решения се получиха големи информационни кавги. Меморандумът отново е съглашение, само че под друго име. ПП-ДБ към момента се опасяват да признаят, че са в коалиция.

- А за какво изобщо им би трябвало меморандум, откакто така и така си управляваха?

- ПП-ДБ изиска Външно министерство за тях след ротацията. ГЕРБ отвърна: " Не, то е за нас, алена линия! ". ПП-ДБ отвърна: " Добре, само че ето какво друго желаеме ". Просто договаряния.

- А за какво им е на ПП-ДБ толкоз значимо Външно министерство?

- Ще им даде институционална връзка със западните сътрудници. В момента тя минава и през министър-председателя. Но губейки премиера след ротацията, те губят и нея  - нямат президент, нямат ръководител на външната комисия в Народното събрание.

- Говорейки за западните сътрудници, не може да се отхвърли, че те също натискат сглобката да се резервира...

- Категорично. Фронтова страна през Черно море във време на война да изпадне в политическа рецесия - за тях би било извънредно неприятно. Но не мисля, че външният фактор е решителен. Ако бе, още през 2022 година щеше да има кабинет. Тогава също бушуваше войната, външният напън отново е бил доста мощен. Но нямаше кабинет, ПП-ДБ не бяха подготвени.

Димитър Ганев е лекар по политология, специалист в областта на политическите проучвания и разбори. Един от съоснователите на социологическа организация " Тренд ".

Инфо: segabg.com

 

 

 

 


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР